Spárga - gyakorlati tippek
Többféle spárga létezik, színük lehet fehér, lila vagy zöld.
A színük attól függ, hogy a föld alatt vagy a föld felett nőnek-e. A fehér spárgát a földből húzzák ki, nem hagyják, hogy kidugja fejét a földből. Értékes anyag tartalma ennek a fajtának a legkisebb. Ez sokkal vaskosabb, vastagabb szárú, mint a többi. A lila színű csúcsai kissé kibújnak a földből, elkezd antociánokat termelni és lila színűvé válik. A zöld spárga a föld felett nő, napfény hatására klorofill termelődik bennük - ez adja a zöld színét. Ez a fajta spárga a legzsengébb és a legmagasabb értékes anyag tartalmú, ezért babáknak ez az elsőként választandó.
Milyen a jó spárga?
Szára merev, könnyen törik, nem benyomható, nem gumis. Csúcsa zárt. Lédús, a spárgasíp alja nedves. Nincsenek rajta barnás foltok, színe egyenletes.

Előkészítés:
A spárgának a fás szárvégeit (kb. alsó 1/3-át) törd le - ahol hajlik - vagy vágd le felhasználás előtt!
A fehér spárga egészét hámozd meg zöldséghámozóval!
A zöld spárga zsenge, ezt a típust nem szükséges meghámozni. Vitamin-, és ásványianyag tartalma ennek a legmagasabb. Klorofillban gazdag, antioxidáns, szabadgyökfogó hatású.
Felhasználás:
A spárga nyersen is fogyasztható, de gyermekeknek valamilyen hőközlési eljárás után kínáld! Ez lehet akár párolás, főzés, sütés. Babádnak hőközlés után pürésítheted is, de ha már biztonsággal eszik darabos ételt, akkor kiváló kézzel fogható ételként szolgál. Hőközlés hatására az íze is kellemesebb, úgyhogy felnőtteknek is ajánlom így fogyasztani.
A legzsengébb csúcs résznek kevesebb hőre van szüksége, mint a szárnak, így érdemes lehet az edényben állítva főzni, és a csúcs részt csak a felszálló gőz által párolni.
Mivel a fehér-, és a lila spárga vaskosabb szárral rendelkeznek, főzési idejük hosszabb, kb. 12-15 perc.
A zsenge zöld spárgának elég 8-10 perc főzési idő. Ha a főzővízbe pár csepp citromlét csepegtetsz, a spárga megőrzi zöld színét. De akár grillezheted vagy serpenyőben is megsütheted.
Tárolás:
Vizes papírtörlőbe, konyharuhába csavarva, vagy egy pohár vízbe állítva 2-3 napig friss marad a hűtőben tárolva.
Jó, ha tudod!
Babád spárgát evett és idegen, erős, furcsa szagot érzel a pelenkájában?
Ne aggódj! A spárga fogyasztása után megváltozhat a vizelet szaga.
Zöld pisi a pelenkában?
Igen, ez is természetes a spárga fogyasztása után. A zöld spárga zöldre színezi a csecsemő vizeletét.
Hasznosnak találtad? Oszd meg másokkal is!