Gyümölcs+tej: fogyaszthatóak együtt?

Múlt héten egy tanácsadásom alkalmával kaptam ezt a kérdést, miszerint:
"Lehet-e gyümölcsöt és tejterméket együtt fogyasztania a gyermeknek?"
Vajon mi lehet abból az igazság, amit szüleink átadtak nekünk? Ha gyümölcsöt és tejet együtt fogyasztunk az hasmenést okoz? Akkor hogy is van ez a gyümölcsjoghurttal? Az kivétel? De miért? Vagy ez csak a szilva - tej párosításra igaz? De miért olyan különleges a szilva?
Megígértem az Édesanyának, hogy utána járok. Régi mondásoknak és alaptalan mende-mondáknak nem hiszek, sőt, igyekszem ezek ellentétét bizonyítani. Csak olyan információkat mondok, amikben biztos vagyok, amik szakmailag megalapozottak, amik bizonyítékokon alapulnak.
Szóval nagy lelkesedéssel vetettem bele magam az erre irányuló szakirodalom, magyar és idegen nyelvű oldalak felkutatására.
Az internetet elárasztó ayurvedikus táplálkozás alapszabályai között olvasható, hogy a gyümölcsöt tejtermékkel kombinálni tilos, ugyanis a gyümölcssav megalvasztja a tejet a gyomorban és emésztőrendszeri panaszokat okoz, méreganyagokat szabadít fel és megfázást, köhögést, allergiát okoz. Sőt, az ayurvedikus étrendben a gyümölcsöt csak magában szabad fogyasztani, mert savasít.
Ismereteim szerint a gyomorsav erős sav, így teljesen mindegy, hogy a tej gyümölccsel párosítva érkezik ebbe a közegbe, vagy önmagában. A gyomorban a tej fehérjerésze (kazein) koagulál - kicsapódik és szétesik a szerkezete, így könnyen emészthetővé válik. Tehát az, hogy a tej a gyomorban megalvad, egy természetes és hasznos folyamat.
A hagyományos táplálkozási ajánlások nem, hogy nem tiltják a gyümölcs és a tejtermékek együttes fogyasztását, sőt ajánlják!
Ugyanis, tudjuk azt, hogy a gyümölcsök a gyors felszívódású szénhidrátok közé tartoznak, amik könnyen és gyorsan emészthetőek. Önmagukban fogyasztva hirtelen és magasra emelhetik meg a vércukorszintet. Éppen ezért ajánlott a gyümölcsöket valamilyen más élelmiszertípussal kombinálva fogyasztani, pl. magas rosttartalmú keksszel, magas fehérjetartalmú túróval, sajttal, jó minőségű zsírforrással pl. olajos magvakkal, így lassítható a szénhidrátok felszívódása.
A gyümölcsök viszonylag alacsony energiasűrűségűek, és kiváló forrása az antioxidánsoknak, valamint a prebiotikus rostoknak és polifenoloknak, amelyek elősegíthetik az emésztést, a gyomor-bélrendszer egészségét. A joghurt tápanyagban gazdag élelmiszer, amely jó forrása a tejfehérjének, kalciumnak, magnéziumnak, B-12-vitaminnak, konjugált linolsavnak és más kulcsfontosságú zsírsavaknak. Ezenkívül jótékony baktériumkultúrákat is tartalmaz, így potenciális probiotikumforrás.
A joghurt és a gyümölcsök fogyasztásának kombinálása probiotikumokat, prebiotikumokat, kiváló minőségű fehérjét, fontos zsírsavakat, valamint vitaminok és ásványi anyagok keverékét biztosíthatja, amelyek szinergikus hatást gyakorolhatnak az egészségre. A joghurtfogyasztást összefüggésbe hozták a súlygyarapodás csökkentésével és a 2-es típusú cukorbetegség alacsonyabb előfordulási gyakoriságával, míg a gyümölcsöknek bizonyított hatása van a szív- és érrendszeri betegségek kockázatának csökkentésére.
Tehát továbbra is készíts bátran a babádnak, gyermekednek, magadnak gyümölcsjoghurtot vagy gyümölcsös krémtúrót, fogyasszátok együtt a szőlőt sajttal és dióval vagy egyetek jóízűen egy ricottás toast-ot áfonyával és mandulával!
Take home message!
1. Ugye sokszor hallottad már, hogy minden gyermek más? Minden ember más! Ne feledd, létezik olyan, hogy egyéni érzékenység. Valós dolog, hogy valaki vígan fogyasztja ezeket az élelmiszereket együtt, másnak hasi diszkomfortérzete lesz. Valakinek 2,5 dl tej elfogyasztása nem jár semmiféle kellemetlen panasszal, a másik embernek 1 dl a határ, amit probléma nélkül könnyedén meg tud emészteni. Valakit meghajt a szilva - mert igen, ne feledkezzünk meg a szilváról, magas rosttartalma (cellulóz és pektin) miatt régi bevált házi szer székrekedés esetén, ám valakire nem hat. És ugyanez sok más élelmiszerről is ugyanígy elmondható. A mérték a lényeg!
2. Mindig vannak kivételek! Ebben az esetben a kiwit, az ananászt és a papayat valóban nem ajánlott tejjel kombinálni, ugyanis ezen élelmiszerekben található bromelain enzim lebontja a tejfehérjét, és a megváltozott molekulaszerkezet keserű ízűvé teszi a tejet. Szóval ha ilyen ízű tejkészítményt szeretnétek fogyasztani, előtte érdemes a gyümölcsöt leforrázni, hogy az enzimet tönkretedd.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5227968/
https://www.webbeteg.hu/cikkek/emesztorendszer/21551/szilva
https://www.arcanum.com/hu/online-kiadvanyok/Lexikonok-a-pallas-nagy-lexikona-2/e-e-7C62/emesztes-8529/
https://mapi.com/blogs/articles/milk-and-fruit-do-they-mix
https://indianexpress.com/article/lifestyle/health/fruits-dairy-products-milk-yoghurt-incorrect-combinations-8197625/
https://hun.koshachek.com/articles/a-tej-es-a-gyumolcs-kombinalasa-nem-egeszseges-a.html
https://www.okostanyer.hu