Gyermeked menekül a brokkoli elől?
Egy probléma okának feltárásához meg kell keresnünk a probléma gyökerét és komplexen kell néznünk a képet.
Vannak esetek, amik a nem egészséges kategóriába esnek, van, amikor evészavar áll a háttérben, és van, amikor csak az egyéni tanácsadás a megoldás.
De vannak az adott korosztályra specifikusan jellemző sajátosságok, melyek esetében legtöbbször segítenek az általános tanácsok. Ide tartozik, amikor a gyermek 1,5 éves koráig nem találkozik egy adott élelmiszerrel, majd felkínálva neki, - nem hogy nem eszi meg - szinte retteg, fél tőle.
Mi az oka?
1,5 éves kor körül jellemző a neofóbia, vagyis az újtól való félelem megjelenése. Tehát nagyon fontos, hogy ebben a kiemelt időszakban minél többféle élelmiszert megismerjen a gyermek, majd beépülve az étrendjébe a későbbiekben is rendszeresen találkozzon vele.
Amennyiben a fentebb említett szituáció áll fent, megoldás a deszenzitizáció. Fokozatosan egyre közelebbi kapcsolatot alakítunk ki a gyermek és jelen esetben a brokkoli között, amely folyamat során a félelem gyengül, és kialakul a bizalom.
Hogyan érhető el, hogy megkóstolja az adott ételt?
Sokszori találkozással, ismerkedési lehetőségekkel,
Bevonással (vásárlás, előkészületek, ételkészítés),
Fokozatossággal, türelemmel (nem kell egyből megkóstolja),
Érzékszervi tapasztalással (hagyni maszatolni, szétszedni, szagolni),
Példamutatással (az adott étel legyen a családi menü része, tehát a gyermek látja, hogy a szülők eszik, így erősíti a bizalmat az adott étel felé).
És ha mindezek után sem eszi meg?
Joga van hozzá, hogy azt mondja, nem ízlik és mi ezt tiszteletben tartjuk. Hisz mindenkinek egyéni az ízlése. De továbbra is tegyük ki folytonos találkozásoknak, ezzel megadva a lehetőséget az újbóli kóstolásra.