Ehet-e epret a babám?
Az eper az egyik legegészségesebb gyümölcsök egyike. Magas C-vitamin tartalma mellett sok benne a folsav, B6 vitamin és a kálium. Magas rosttartalmú, kalória és cukortartalma pedig alacsony.
Régebbi nézet, miszerint a potenciálisan allergizáló élelmiszereket másfél vagy akár 2 éven túl ajánlott bevezetni a gyermek étrendjébe, ezzel csökkentve az allergia kialakulásának veszélyét, mára megdőlt, ugyanis tanulmányok igazolják, hogy az 1 éven túli allergén bevezetés nem csökkenti az allergia kialakulásának veszélyét, sőt a későbbi allergén találkozás növeli azt.
Az AAAAI (American Academy of Allergy, Asthma & Immunology) szerint még az erősen allergén élelmiszerek (- tejtermékek, tojás, hal, stb.- ) is bevezethetőek a baba étrendjébe, miután fogyasztott pár szilárd alapanyagot (tehát nem elsőként kínálva a csecsemőnek és mindig csak kis mennyiséggel kezdve). A bogyós gyümölcsök, beleértve az epret is, allergizálhatnak, de nem számítanak erősen allergén élelmiszernek.
Hivatalos magyar ajánlás szerint is adhatóak az apró magvas gyümölcsök 1 éves kor előtt, de kezdetben csak kis mennyiségben.
Első kóstolás alkalmával 1/2 - 1 szemet célszerű fogyasztania a babának. Ekkor 3-4 napig nem ajánlott más új élelmiszert kínálni számára, az esetlegesen jelentkező tünetek könnyű azonosítása érdekében.
Az eper (és egyéb apró magvas, bogyós gyümölcs) nem számít erősen allergénnek, de bevezetése a gyermek étrendjébe körültekintést igényel, ugyanis:
- hisztamin felszabadulást idéz elő, ami arra érzékenyeknél allergiaszerű tüneteket válthat ki,
- száj körüli irritációt okozhat a benne található savak miatt (emellett egyéb más savas élelmiszerekre is jellemző: citrusfélék, paradicsom). Ez nem tekinthető allergiának, csak irritáció. Nedves ruhával lemosva a gyermek száját, rövid időn belül elmúlnak a kiütések.
- alakja, mérete fulladásveszéllyel járhat. Ha a gyermek olyan idős korában kóstolja, mikor még nem eszik darabos ételt, akkor kezdetben érdemes turmixolni, esetleg passzírozni is, a magok eltávolítása végett. A passzírozást nem a potenciálisan fellépő allergiás reakció csökkentése céljából érdemes tenni, - hisz nem csak a magok, hanem a gyümölcshús is allergizálhat - hanem azért, mert így könnyebben és szívesebben fogyasztják a babák a sima pürét. Majd mikor biztonsággal fogyasztja a gyermek a darabos ételt, akkor falatkaként (felvágva/szeletelve/egészben) kínálhatjuk számára az epret.
Ha a gyermek ekcémában szenved vagy élelmiszer-allergiája van, az allergének és egyéb potenciálisan allergiás reakciót kiváltó élelmiszerek bevezetése előtt érdemes gyermekorvossal konzultálni.
Élelmiszer allergia esetén a test válaszreakciót ad az elfogyasztott ételben található fehérjére. A reakció lehet enyhe vagy súlyos. Tünetek:
- csalánkiütés vagy viszkető bőrkiütés,
- duzzanat,
- légzési nehézség,
- hányás, hasmenés,
- sápadt bőr,
- eszméletvesztés,
- súlyos esetekben a test több részét érinti egyszerre, ezzel életveszélyes állapotot előidézve.
Felhasználás: Alaposan mosd meg az epret, de ne áztasd, különben veszít a zamatából. Mindig csak közvetlen fogyasztás előtt mosd meg, különben hamarabb megromlik.
Friss, hazai epret kínálj a babádnak, melynek szezonja május közepétől kezdődik.
Tárolás: Érdemes hűtőben tárolni. Figyelj oda rá, mert gyorsan romlik és penészedik.
Tartósítás: A szezon alatt érdemes fagyasztani későbbre. Pürésítve is jól fagyasztható vagy egészben, mely igaz, hogy felengedés után összeesik, de süteményekbe kiválóan felhasználható.
Ahhoz, hogy
- stresszmentesen éld meg a hozzátáplálás időszakát,
- nyugodtan étkezzen együtt a család,
- és egészségesen táplálkozz te magad is,
fontos tudnod azt az 5 szempontot, amivel megteremtheted az étkezés ideális körülményeit.